İçeriğe geç

Atatürk Nutuk Ne Anlatıyor

Nutuk kitabının ana fikri nedir?

Aynı zamanda, Milli Mücadele’den sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve Türkiye’nin kuruluşu sırasında yaşanan olayları ayrıntılı olarak ele alan bir kitaptır. Konuşma kitabının temel fikri, Türkiye’nin son derece zor koşullar altında kurulmuş bir ülke olduğudur.

Nutuk’da nelerden bahsediliyor?

Nutuk, kurucusunun ağzından, bu “milli” ve “çağdaş” Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesini, kuruluş felsefesini ve Türk milletinin Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmak için nasıl davranması gerektiğini anlatan bir eserdir.

Nutuk bize ne katar?

Konuşmada yeni Türk devletinin kuruluşu anlatılıyor. Yeni Türk devletinin kuruluş amacı şöyle anlatılıyor: Türk milleti şerefli ve onurlu bir millet olarak yaşamalıdır. Bu, tam bağımsızlıkla sağlanabilir.

Atatürk’ün yazdığı Nutuk nerede?

Konuşmanın taslakları Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etütler Müdürlüğü’nde iki kutuda saklanmaktadır. Son haliyle basılmaya hazır olan konuşma Türk Hava Kurumu’nda saklanmaktadır. İlk baskıda konuşma iki cilt halinde yayınlanmıştır, biri metin, diğeri belge olarak.

Atatürk Nutukta ne anlatıyor?

Nutuk, Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a varışıyla başlar ve Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş evrelerini anlatır. Eser yaklaşık 9 yıllık bir süreci anlatır; üç evreye ayrılabilir: Kuva-yi Milliye dönemi (1918-1920), Büyük Millet Meclisi dönemi (1920-1923) ve Cumhuriyet dönemi (1923-1927).

Nutuk kitabı ne anlatmaktadır?

“Nutuk” kitabı, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini ilk elden anlattığı Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, “Nutuk” kitabında geçmişten bahsederken, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikeleri öngörmek için alınması gereken tedbirlerden ve kullanılması gereken yöntemlerden de bahsetmektedir.

Nutuk’un ilk cümlesi nedir?

“19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” Konuşmanın son cümlesi: “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kandadır.” 18 Mayıs 2024

Nutuk hangi olayla biter?

Türk gençliği Atatürk’ün çizdiği yolda vatanı ve milleti için mücadele etmeye devam edecektir.

Neden Nutuk okumalıyız?

Nutuk, sadece bir dönemi anlatan tarihi bir belge değil; bugün ve her dönemde, akıl, kararlılık, milli birlik ve beraberlikle milli bağımsızlığı elde etme tavrıyla genç nesillere karanlıkları aydınlatacak ve rehberlik edecek önemli bir eserdir.

Nutukta ne yazıyor?

Ülkemizin bölünüp işgal edildiği dönemden başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve devrimlerin ortaya çıkışına kadar Türk tarihinde bir dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı’nın ele alındığı konuşma, siyasi ve ulusal tarihimizin birinci elden değerli bir kaynağı niteliğindedir.

Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük armağan nedir?

Mustafa Kemal Atatürk’ün bize en büyük armağanı olan Cumhuriyet Bayramımızın 99. yılını coşkuyla kutluyoruz!

Nutuk konuşması nedir?

Belirli bir düşünceyi veya duyguyu bir gruba veya kitleye iletmek için coşku ve sanatla yapılan konuşmalara nutuk denir. Bu tür konuşmalara oratoryo, konuşma yapma sanatına nutuk denir ve bu tür konuşmaları halka sunan kişiye hatip denir.

Nutuk’ta hangi konular var?

Bu bilgilerden hareketle nutkun 19 Mayıs 1919 ile 20 Ekim 1927 tarihleri ​​arasında yaşanan olayları, olguları, gelişmeleri, bu gelişmelere katılan kişileri ve bu kişiler arasındaki siyasal ilişkileri anlatan bir eser olduğu söylenebilir.

Nutuk’ta en çok adı geçen kişi kimdir?

Nutuk’ta en çok kişi olarak Yahya Kaptan’ın adı geçiyor.

Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük eser nedir?

Ülkemizin bölündüğü ve işgal edildiği günlerden başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve devrimlerin doğuşuna kadar Türk tarihinde bir dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı’nın anlatıldığı konuşma, siyasi ve ulusal tarihimizin birinci elden değerli bir kaynağıdır.

Nutuk konuşması nedir?

Belirli bir düşünceyi veya duyguyu bir gruba veya kitleye iletmek için coşku ve sanatla yapılan konuşmalara nutuk denir. Bu tür konuşmalara oratoryo, konuşma yapma sanatına nutuk denir ve bu tür konuşmaları halka sunan kişiye hatip denir.

Nutuk’un ilk cümlesi nedir?

“19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” Konuşmanın son cümlesi: “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kandadır.” 18 Mayıs 2024

Nutuk adlı eserin özellikleri nelerdir?

Nutuk, millet adına yapılan her işin meşruiyet ilkesine dayandığını, alınan kararların, hayata geçirilen uygulamaların derin bir tefekkürün, tarafsız bir bakışın, ince bir hesabın, sağlam bir mantığın ve tedbirli bir davranışın sonucu olduğunu ortaya koyan bir eserdir.

Nutuk ne ile başlar ve n ile biter?

#HOUR, “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım” ile başlıyor ve gençliğe hitabıyla bitiyor. Konuşmayı yasaklamaya cesaret eden küstah ve sadakatsiz insanları görünce dilim tutuluyor. Dil, Türk halkının hafızasıdır!21 Nisan 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Escort İlanları