Telefondan dinleyerek namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Sesli dinleyerek namaz kılınır mı?
Buna göre, camide veya başka bir yerde Kur’an-ı Kerim okunurken, başkalarının dinlemesine engel olmayacak şekilde, yan yana namaz kılmanın bir sakıncası yoktur.
Ses kaydıyla namaz kılınır mı?
Bundan dolayı gizli okunması gereken bir yerde açıktan okuyan kimse, eğer bilerek yapmışsa namazını iade etmeli, eğer farkında olmadan yapmışsa namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, 2/81)
Mikrofonla namaz kılınır mı?
Buna göre müezzinin saflardan ayrı durması uygun değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/216). Ancak mikrofon vb. kullanılması caizdir. Müezzinin herhangi bir bahane ile cami içindeki imama oturduğu yerden uymasında bir sakınca yoktur.
Kuran okumayı bilmeyen namaz kılabilir mi?
Namazını sahih kılacak kadar Kur’an okuyamayan bir kimse, Kur’an okuyabilen bir kimseyi hidayet edemez.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Namazı nasıl kılacağını bilmese bile namazını kılar: Zikir, tekbir ve tesbih.
Dudak kıpırdatmadan namaz kılınır mı?
Konuşma yeteneği olan bir kimse namazda dilini ve dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fâtiha ve diğer sûreleri zihninden okursa, bu kıraat sayılmaz. Bu, namazın rüknünü oluşturan kıraati yerine getirmez.
Hangi namaz sesli kılınır?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Birincisi: Alimlerin söylediklerine göre; Bu bağlamda gündüz namazlarını gizli kılmak caizdir. Gece namazı sesli veya sessiz kılınabilir, ancak sesli kılmak daha faziletlidir.
İnternetten hocayla namaz kılınır mı?
Buna göre, bu şekilde kılınan namaz, internet, televizyon ve radyo yoluyla başka bir mekânda imama uyma niyetiyle bozulur; çünkü mekân birliği gerçekleşmez ve “cemaat” kavramı oluşmaz.
Hangi odada namaz kılınmaz?
Namaz kılmanın mekruh olduğu yerler: 1) Hamamda, 3) Yoldan geçenlerin önünde, yolda, cadde ve sokakta; sıkıntı veriyorsa haramdır. 6) Ateş ve kandil önünde. 7) Mutfakta.
Öğle ve ikindi namazı neden sessiz kılınır?
Kalp bu zamanda dünya işlerinden uzaktır. Bu sebeple, kalp, dil ve kulaklar kıraatle uyuştuğundan, kulun bu zamanda Rabbini çağırıp zikrederek razı olduğunu göstermesi meşrudur.
Dualara bakarak namaz kılınır mı?
İmam Ebû Hanîfe’ye göre, namazda mushaf’a bakarak sûre veya âyetleri okumak namazı bozar. İmâmeyn’e göre, mekruh olsa bile namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11). Şafiîlere göre, namazda mushaf’a bakarak Fâtiha sûresini okuyanın namazı sahihtir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/353).
Hoparlörle ezan caiz mi?
Ezanı hoparlörle okumak caiz midir? Ezanın okunmasının amacı, namaz vaktinin geldiğini duyurmak ve Müslümanları bir araya gelmeye davet etmektir. Bu durumda, ezanın bilindik sözcükleri korunduğu sürece, hoparlörlü veya hoparlörsüz duyuru ve davet arasında dini bir fark yoktur.
Karanlıkta namaz kılmak caiz midir?
Karanlıkta dua etmenin dini bir sakıncası yoktur. Sadece hayatta güvenlik olmayabileceği ve durumların sağlığa tehdit oluşturabileceği endişesi vardır. Karanlıkta dua etmenin günah olmadığı söylenir, ancak bilerek gözlerin kapatılması doğru değildir.
Namaza ne engel olur?
Mesele 842 – Namaz kılanın bedeninde veya elbisesinde iğne ucu kadar da olsa hayız kanı bulunursa, namaz bozulur. Farz ihtiyat gereği aynı necis kan, domuz, necis yenmeyen hayvanlar, lohusa kanı ve istihaza kanı hakkında da aynı hüküm geçerlidir.
Cepte telefon varken namaz kılınır mı?
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda bulunan Kur’an metinleri ve kayıtları başlı başına mushaf sayılmaz. Bu nedenle, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdestsiz dokunulabilir ve Kur’an bu şekilde okunabilir.
İnternetten hocayla namaz kılınır mı?
Buna göre, bu şekilde kılınan namaz, internet, televizyon ve radyo yoluyla başka bir mekânda imama uyma niyetiyle bozulur; çünkü mekân birliği gerçekleşmez ve “cemaat” kavramı oluşmaz.
Kağıda bakarak namaz kılmak günah mı?
Ana Sayfa / NAMAZ / Namazın Farzları / Mushaf’a bakarak namaz kılmak caiz midir? Mushaf’a bakarak namaz kılmak caiz midir? İmam Ebu Hanife’ye göre, namaz sırasında Mushaf’a bakarak sure veya ayetleri okumak namazı bozar. İmameyne göre ise namaz mekruh olsa bile bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11).
Kuran dinlemek okumak yerine geçer mi?
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Usaymin (Allah ona rahmet etsin) bu soruya şu cevabı vermiştir: “Bir kimse teybe kayıt yaptığında (okuması) bitmiş, sevap ve mükafat (okumanın sevabı) kapanmıştır. Ancak teybi dinleyerek faydalandığı sürece, bundan faydalanmanın sevabını almaya devam eder.