İçeriğe geç

Sümer sayı sistemi nedir

Sümer Sayı Sistemi Nedir?

Sümerların antik Mısır, Mezopotamya ve Orta Doğu kültürlerinde kullandığı bir sayı takımı olan Sümer sayı sistemi, tarihte ilk kullanılan sayı sistemidir. Sümerlerin kullandığı sayı sistemi, bugünkü sayı sistemimizin temelini oluşturur. Sümer sayı sistemi, belirli bir gösterge aralığında sayıların tanımlanmasına izin veren ve sözde “base-60” olarak adlandırılan bir sisteme dayanıyordu.

Sümer Sayı Sisteminin Özellikleri

Sümer sayı sistemi, kolayca çoğaltılabilen veya bölünebilen bir sayı sistemi olmakla birlikte, sayıların çoğaltılması veya bölünmesi için özel bir çözüm yolu içermeyen bir sistemdi. Sümer sayı sistemi, onluk sistemimizin aksine, altmışlık bir sistemdi. Her sayı için, basamaklar olarak kullanılan basamaklar, onluk sistemimizdeki basamakların çokluğu kadar değildi. Sümer sayı sistemi, her basamak ile birlikte 1, 10, 60, 600, 3600 veya 21600 olarak giderek artan basamakları kullanıyordu.

Sümer Sayı Sisteminin Tarihçesi

Sümerler, yaklaşık M.Ö. 4000 ile M.Ö. 2000 yılları arasında Orta Doğu’da yaşamış bir topluluktu. Sümerlerin kullandığı sayı sistemi, zaman içinde Mezopotamya ve Mısır’da kullanılan sayı sistemleriyle birleşerek, Güney Asya’daki çeşitli kültürler tarafından da kullanılmaya başladı. Sümer sayı sistemi, bugünkü sayı sistemimizin temelini oluştururken, tarihte ilk kullanılan sayı sistemi olarak da kabul edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir